Duże pojemniki robią dramatyczne wrażenie w ogrodzie, ale nie zawsze są praktyczne lub proporcjonalne do skali ogrodu. W wielu przypadkach wolę używać wielu średnich i małych pojemników w grupie. Skupione pojemniki zapewniają taki sam efekt wizualny jak duże doniczki, ale są łatwiejsze w obsłudze dla moich starzejących się pleców i mogę zmienić wygląd, po prostu wymieniając kilka.
To prawda, że klastrowanie kontenerów jest trochę bezsensowne, ale moje najlepsze kombinacje to te, nad którymi trochę się zastanowiłem. Oto kilka wskazówek, które należy wziąć pod uwagę podczas projektowania ogrodów w pojemnikach.
Zacznij od odpowiednich pojemników. Pojemniki dostępne są w każdym rozmiarze, kształcie i kolorze. Dokonując wyboru, pamiętaj o obszarze, w którym będą prezentowane. Wybierz sadzarki, które uzupełniają kolory i styl w otoczeniu. Na przykład jasnopomarańczowe donice z terakoty mogą kolidować z domem z czerwonej cegły, ale szary betonowy pojemnik będzie bardziej harmonijny. Chociaż masz pod ręką szereg stylów doniczek, pojemniki w podobnych kolorach sprawiają, że kolekcja wydaje się bardziej ujednolicona.
Użyj pojemników zgrupowanych jako elementów wystroju domu. Obok schodów mogą sygnalizować zmianę wysokości. Wokół wejść służą jako akcenty przyciągające gości do ogrodu lub na taras. Mogą ozdabiać gołe ściany, ukrywać nieestetyczne widoki czy zmiękczać puste zakamarki. Umieszczone rytmicznie przez obramowanie kwiatowe lub wzdłuż krawędzi basenu lub patio, nadają projektowi ogrodu poczucie rytmu. Możesz stworzyć wielopoziomową aranżację, umieszczając ogrody kontenerowe na przewróconych doniczkach. Różne wysokości zwiększą wymiar wizualne. Tylko upewnij się, że donice, których używasz do platform są solidne.
Donice w ogrodzie jako element aranżacji