Szczupak w galarecie

Odpowiedz

Kod potwierdzający
Wprowadź kod dokładnie tak, jak jest wyświetlony na obrazku. Wielkość znaków nie ma znaczenia.
Emotikony
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode włączony
[Img] włączony
[URL] włączony
Emotikony włączone

Przegląd tematu
   

Jeśli chcesz załączyć plik, uzupełnij poniższe pola.

Maksymalny rozmiar załącznika: 256 KiB.

Rozwiń widok Przegląd tematu: Szczupak w galarecie

Szczupak w galarecie

autor: Franka » pt lis 01, 2024 4:44 pm

SKŁADNIKI:
szczupak średniej wielkości 2 szt
marchewki średniej wielkości 2 szt
pietruszka typowa 1 szt
cebula średnia 1 szt
ziele angielskie – 5 szt
pieprz kolorowy – kilka
Liść laurowy suszony – kilka
Sól – 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa – 2 łyżeczki

Szczupaki sprawiamy, odcinamy głowy, ogony i płetwy. Umyte ryby kroimy w dzwonka ok. 3 cm.

W garnku z 1 litrem wody zagotowujemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarna pieprzu, cebulę i marchewki z pietruszką z 2 łyżeczkami soli, zagotować całość około 20 minut, wtedy dodać dzwonka szczupaka i gotować od 10 do 15 minut (to zależy od wielkości ryby) nie możemy rybę rozgotować.

Wyciągnąć marchewkę, jedną pokroić w plasterki i ułożyć na półmisku, obok niej ułożyć zielony groszek,

W środku ułożyć dzwonka ryby, udekorować natką pietruszki.

Wyciągnąć łyżką cedzakową pozostałe składniki wywaru wsypać 2 łyżki żelatyny, nie gotować, tylko dokładnie wymieszać, gdy płyn ostygnie, zalać rybę na półmisku, gdy to co zostało w garnku zaczyna tężeć nałożyć bezpośrednio na rybę, wstawić do lodówki. Polecam, pyszna i delikatna potrawa.
Załączniki
szczupak-w-galarecie-dla-moich-.jpg
szczupak-w-galarecie-dla-moich-.jpg (210.08 KiB) Przejrzano 93 razy

Na górę