SKŁADNIKI:
szczupak średniej wielkości 2 szt
marchewki średniej wielkości 2 szt
pietruszka typowa 1 szt
cebula średnia 1 szt
ziele angielskie – 5 szt
pieprz kolorowy – kilka
Liść laurowy suszony – kilka
Sól – 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa – 2 łyżeczki
Szczupaki sprawiamy, odcinamy głowy, ogony i płetwy. Umyte ryby kroimy w dzwonka ok. 3 cm.
W garnku z 1 litrem wody zagotowujemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarna pieprzu, cebulę i marchewki z pietruszką z 2 łyżeczkami soli, zagotować całość około 20 minut, wtedy dodać dzwonka szczupaka i gotować od 10 do 15 minut (to zależy od wielkości ryby) nie możemy rybę rozgotować.
Wyciągnąć marchewkę, jedną pokroić w plasterki i ułożyć na półmisku, obok niej ułożyć zielony groszek,
W środku ułożyć dzwonka ryby, udekorować natką pietruszki.
Wyciągnąć łyżką cedzakową pozostałe składniki wywaru wsypać 2 łyżki żelatyny, nie gotować, tylko dokładnie wymieszać, gdy płyn ostygnie, zalać rybę na półmisku, gdy to co zostało w garnku zaczyna tężeć nałożyć bezpośrednio na rybę, wstawić do lodówki. Polecam, pyszna i delikatna potrawa.
Szczupak w galarecie
Szczupak w galarecie
- Załączniki
-
- szczupak-w-galarecie-dla-moich-.jpg (210.08 KiB) Przejrzano 35 razy
Ostatnio przesunięty w górę pt lis 01, 2024 4:44 pm przez: Anonymous.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości